علامت نادانی و جهل

بسم الله الرحمن الرحیم
علامت نادانی و جهل
غالب افراد در دنیا هیچ گونه مدیریتی در کارها و اعمال و کردار خودشان ندارند و در اکثر کارها راه افراط را در پیش می گیرند و در مقابل برخی هم در تمام کارهایشان راه تفریط را در پیش می گیرند که هر دو گروه در جهالت بوده و راه را اشتباه می روند.
راه درست به سوی هدف و مقصد راه مستقیم می باشد که افراد در نمازهایشان همواره از خدا می خواهند که آنها را بر راه مستقیم ثابت نگه دارد. باید گفت که در دور و اطراف راه راست و مستقیم راه ها و خطوط انحرافی زیادی است که انسان فقط با علم و دانش کافی و دقّت کردن می تواند راه مستقیم را پیدا کند.
از همین باب، افراد جاهل در غالب موارد خطوط و راه های انحرافی را در پیش می گیرند و با این انحرافات یا راه افراط را در پیش گرفته و یا راه تفریط را طی می کنند؛ مثلاً نگهداری و حفظ کردن ناموس از انحرافات یک نوع فضیلت می باشد امّا افراد جاهل یا افراط می کنند و از روی وسواسی همسر خود را کاملاً زیر نظر گرفته و با گمان بد به او نگاه می کنند و یا اصلاً نظارتی به وضعیت منزل و همسرشان ندارند که چه کارهایی انجام می دهد و با چه کسانی رفت و آمد دارد.
امام علی(علیه السلام)می فرمایند:( لَا تَرَی الجَاهِلَ اِلّا مُفرِطاً أو مُفَرِّطاً، همیشه جاهل را یا افراط گر می بینی و یا تفریط کار).1
از این رو به این نتیجه می رسیم که اکثر نابسامانی ها به خاطر افراط و تفریط ها می باشد که زاییدۀ نادانی و جهل است؛ مثلاً در مسائل اقتصادی چنان قائل به آزادی می شوند که نتیجۀ آن نظام سرمایه داری ظالم است و گاه چنان آزادی را سلب می کنند که نتیجۀ آن به وجود آمدن نظام کمونیسم می باشد، پس مهم آن است که خطّ اعتدال را پیدا کنیم و بر آن ثابت بمانیم.
منابع:
1.مصادرنهج البلاغه،ج4،ص56. 2
.کتاب پیام امام امیرالمؤمنین(ع)،ج12،ص419.